Dermatita seboreica: tot ce este de stiut

Dermatita seboreica este o afectiune inflamatorie cronica ce se manifesta in principal la nivelul scalpului, insa aceasta poate aparea si pe diverse parti ale corpului, in special in zonele cu seboree crescuta. Exista insa diverse sampoane par ce ne pot usura simptomele acestei afectiuni, dar si alte produse special create pentru pielea afectata de dermatita seboreica. In articolul de astazi ne-am propus sa descoperim impreuna ce este dermatita seboreica, care sunt cauzele aparitiei, cum se manifesta si care sunt simptomele, factorii de risc, dar si ce tratament exista pentru aceasta. Insa toate aceste lucruri le vom explica punctual pentru a ne face o idee generala si pentru ca mai intai trebuie sa intelegem pe deplin ce inseamna aceasta afectiune, ca sa o punem combate sau sa usuram simptomele ei.


  1. Ce este dermatita seboreica?

Asa cum spuneam mai sus dermatita seboreica este o problema des intalnita, o afectiune ce se instaleaza pe zonele ce sunt bogate in glande sebacee: anumite portiuni ale fetei (nas, sprancene, urechi, pleoape), scalp si pe piept. Nu este contagioasa si apare atat la bebelusi, cat si la adulti, cu afectare preponderenta a sexului masculin. Dermatita seboreica reprezinta in continuare obiectul unui studiu, deoarece specialistii inca incearca sa determine cauza aparitiei acesteia cu exactitate.

  1. Tipuri de dermatită seboreica:

Cercetătorii stiintifici au identificat 3 tipuri de dermatita seboreica:

  • Pitiriazisul simplu al scalpului adica matreata pe care o intalnim la majoritatea adultilor. Aceasta nu are eritem si este usor pruriginoasa. Este cea mai simpla si mai usoara forma de tratat de dermatita seboreica. In cazul acesta este nevoie doar de folosirea de sampoane par speciale anti matreata.

Cotril Sampon antimatreata pentru scalp uscat Scalp Care Purity Dry 250ml

  • Dermatita seboreica severa. Aceasta se manifesta prin matreata uscata sau grasa, insa in cantitate mare, cu un prurit rebel si cu eritem important.
  • Dermatita seboreica rebela sau grava este forma cea mai severa si necesita administrarea orala de antifungice.
  1. Cum se manifesta?

Dermatita seboreica poate fi deseori confundata cu matreata, insa aceasta este o forma mai avansata de matreata si este insotita de roseata, mancarime, dar si de scuame. Tenul se irita extrem de usor, iar scalpul prezinta mancarimi. De regula, dermatita apare la bebelusi, in primele 3 luni, in perioada adolescentei si la adultii cu varsta cuprinsa intre 40 si 60 de ani. Aceasta poate avea perioade indelungate de inactivitate, insa este o afectiune cronica si poate reveni oricand. Asadar sunt perioade cand simptomele sunt mai intense si momente cand acestea lipsesc cu desavarsire. Este bine de retinut ca dermatita seboreica recidiveaza in special in sezonul rece, dar si in perioadele solicitante din punct de vedere fizic si psihic.

  1. Factori de risc si cauzele aparitiei:

Cauzele pentru care dermatita seboreica apare, sunt inca necunoscute. Printre factorii de risc ce determină aparitia dermatitei, amintim:

  • Perioade stresante, oboseala si lipsa de somn
  • Un sistem imunitar slabit
  • Afectiuni neurologice (Boala Parkinson, depresia, epilepsia etc)
  • Anumite medicamente pot declanșa aparitia acesteia
  • Factori alimentari, cum ar fi deficitul de zinc, Vitamina B etc.
  • Factori externi: diferentele mari de temperatura si umiditatea, in special temperaturile scazute din timpul iernii agraveaza aceasta afectiune.
  • Prezenta unei ciuperci aflate in secretia de sebum a pielii, ce are un rol important in producerea si intretinerea dermatitei seboreice prin mecanism imunologic si proinflamator, numită Malassezia.
  1. Cum prevenim aparitia dermatitei seboreice?

Exista cateva metode ce ne ajuta sa prevenim aparitia dermatitei seboreice, insa asta implica schimbarea stilului de viata si respectarea recomandarilor medicului.

  • Spalati pielea in mod regulat, insa evitati sapunurile dure. Pentru par, este recomandat sa folositi o cantitate mica de șampon, insa atentie, parul si scalpul trebuie sa fie curatat foarte bine. Este recomandata spalarea parului o data la doua sau trei zile pentru ca uleiurile produse de piele sa se mentina la un nivel optim.
  • Evitati produsele pe baza de alcool
  • Reduceti si evitati perioadele stresante
  • Consumul de alimente bogate in antioxidanti ajuta la prevenirea aparitiei dermatite seboreice.
  • Tinand cont de faptul ca matreata se accentueaza cand aerul este uscat, este bine sa utilizati un umidificator daca aerul din incaperi este foarte uscat.
  • Mentinerea Vitaminei D in limite normale.
  • Evitati folosirea produselor de styling.
  1. Cum se trateaza dermatita seboreica?

In primul rand, o vizita la cabinetul medicului dermatolog este ceea ce aveti nevoie, pentru a va confirma sau infirma diagnosticul de dermatita seboreica. Dermatita seboreica are manifestatii asemanatoare alergiilor, psoriazisului sau eczemei. De aceea este importanta diagnosticarea corecta a acesteia de catre medicul dermatolog, in urma unui consult clinic. De obicei nu este nevoie de biopsie, insa daca medicul considera necesar acest lucru, efectuarea unei biopsii nu este exclusa. In cazul in care diagnosticul de dermatita seboreica se confirma, exista mai multe scheme de tratament ce se pot adopta pentru a ameliora simptomele, insa dermatita seboreica se va manifesta pe toata durata vietii. De aceea tratamentul contra dermatitei seboreice trebuie sa fie non-agresiv in cazurile usoare, iar tratamentul de baza recomandat consta in utilizarea sampoanelor speciale, creme si lotiuni ce ajuta la calmarea simptomelor specifice dermatitei seboreice. In cazurile grave se recomanda un tratament mai indelungat cu creme pe baza de corticosteroizi (hidrocortizon, clobetasol, desonide). In functie de gravitatea simptomelor, medicul poate recomanda si un tratament medicamentos.

  1. Exista remedii naturiste pentru dermatita seboreica?

Lamaia este bine cunoscuta ca omoara ciupercile, datorita acizilor si proprietatilor antiinflamatoare. Stoarce zeama de la o lamaie, pune-o intr-un recipient cu pulverizator si apoi aplica pe scalp. Lasa sa actioneze 10 minute, apoi clateste bine.

Aloe Vera este considerata planta minune ce trateaza multiple afectiuni, datorita proprietatilor antifungice. Se extrage gelul din frunzele de Aloe, se proceseaza cu ajutorul robotului de bucatarie si se aplica gelul pe zonele afectate. Se lasa 20 de minute sa actioneze si apoi se clateste cu apa calda.

Tea Tree. Arborele de ceai este folosit pentru a calma si a ajuta la vindecarea zonelor afectate de dermatita. Acesta are proprietati antibacteriene, anti-fungice si antiseptice.

Bicarbonatul de sodiu este arma perfecta in lupta impotriva ciupercilor si micro-organismelor. Se dizolva in apa si se aplica direct pe piele masand zona.

Iata cateva produse recomandate pentru un scalp sensibil, iritat:

Alfaparf Lotiune tonica calmanta pentru scalp sensibil Semi di Lino Scalp Relief Calming Tonic 125ml

Cotril Crema calmanta pre-samponare pentru scalp sensibil si iritat Scalp Care Sense 250ml

Lakme Ser calmant pentru scalp sensibil Teknia Scalp Care Relief 150ml

Dermatita seboreica este o afectiune cronica, ce poate recidiva chiar si dupa un tratament efectuat cu succes si cu rigurozitate. Un stil de viata sanatos, eliminarea factorilor declansatori precum stresul, alimentatia incorecta, igiena deficitara, folosirea produselor corespunzatoare tipului de par si piele, va pot oferi sansa de a avea cat mai putine episoade de dermatita seboreica.

Voi va confruntati cu vreo problema a pielii?